Lehdistötiedote

LARU 15 Human Era – Nordic Environmental Art Exhibition

www.laruart.com

LARU15 Human Era – Nordic Environmental Art Exhibition on kansainvälinen ympäristötaideprojekti luonnonsuojellulla Helsingin Lauttasaaren ranta-alueella ajalla 30.8.–4.10.2015. Tapahtuman järjestää taiteilijalähtöinen ja voittoa tavoittelematon helsinkiläinen yhdistys Taideyhdistys LARU ART ry, joka on toiminut vuodesta 2005 alkaen Helsingissä tuottaen kansainvälisiä ympäristötaidetapahtumia. Mediataide ja performanssi ovat olleet tapahtumissa aina vahvasti esillä. Vuonna 2015 yhdistys täyttää kymmenen vuotta ja juhlavuoden kunniaksi yhdistys järjestää kolmipäiväisen pohjoismaisen LARU15 festivaalin. Lauantaina 29.8. järjestettävä avajaistapahtuma aloittaa festivaalin. Festivaaliohjelmaan kuuluu myös keskustelutilaisuus ympäristötaiteesta, performanssi-ilta ja videotaideilta. Juhlavuosi alkoi heinäkuussa yhteistyöjärjestetyllä Landscape – Metropolis – Finland, Ireland, Berlin näyttelyllä Berliiniin.

OSALLISTUVAT TAITEILIJAT Riikka Aresalo, Annette Arlander, Martin Binder, Sahar Burhan, Benedicte Clementsen, Juli Foos, Ingrid Furre, Saad Hajo, Lise Haurum Chirstensen, Ipe Heinonen, Heli Hietala, Sofia Hultin, Ingela Ihrman, Pauliina Jokela, Sanna Karlsson-Sutisna & Company (Sibiry Konate, Tiina Mankki, Cheick Cissokho, Issiaka Dembele, Lassina Ouattara), Anna Kinbom, Kaisu Koivisto, Anna-Lea Kopperi, Juha Sven Korhonen, Kristiina Ljokkoi, Oakalo Group (Suvi Ermilä, Pia Grüter, Riikka Keränen, Emilio Zamudio Murillo, Pia Lindman, Niko Nurmi), Leena Mäki-Patola, Eeva-Liisa Puhakka, Tomas de Rita, Otto Santala, Aino el Solh ja Ósk Wilhjálmsdóttir.

TEEMA Näyttelyn teema Human Era – Ihmisen aika pyrkii laajentamaan ihmisen, rakennetun ympäristön ja luonnon moniulotteista suhdetta. Elämäämme aikakautta voidaan perustellusti kutsua ihmisen ajaksi. Ihminen muokkaa toiminnallaan maapalloa luonnonvoimiin verrattavalla tavalla. Mikä on yksilön suhde ja vastuu maailman muokkaajana verrattuna koko lajin voimaan?

OHJELMA 29.831.8.

LARU15-näyttelyn avajaiset la 29.8. klo 14–20:30. Opastettu kierros ja esityksiä: Sanna Karlsson-Sutisna & Company, Sofia Hultin, Lise Haurum Christensen, Anna Kinbom, Annette Arlander.
https://www.facebook.com/events/1033718479971769/

Keskustelutilaisuus ympäristötaiteesta su 30.8. klo 12–16 Verkkovajalla Vartiosaaressa.
(Bussi 89 Herttoniemestä, soutukuljetus Reposalmesta.)
https://www.facebook.com/events/767816993329975/

Performanssi-ilta su 30.8. klo 18–21 Verkkovajalla Vartiosaaressa.
(Bussi 89 Herttoniemestä, soutukuljetus Reposalmesta.)
https://www.facebook.com/events/742784165831715/

Videotaideilta, satiiria ja päättäjäiset ma 31.8. klo 18–22 MUU Galleriassa, Lönnrotinkatu 33, Helsinki.
https://www.facebook.com/events/901490586597138/

Opastetut näyttelykierrokset ja performanssit alkavat Särkiniemen hiekkauimarannalta sunnuntaisin 20.9. klo 14:00 ja 4.10. klo 18:00. Yhteydenotot Ipe Heinonen +358 400432745.

LIIKENNEYHTEYDET JA OPASTEET
Bussit 21V, 65A ja 66A. Google maps linkki: https://www.google.fi/maps/place/Särkiniemi,+00210+Helsinki/@60.1478572,24.8770907,15z/data=!4m2!3m1!1s0x46920af690160d5f:0xb7f2316a8d38c54c.

Ranta-alueella on LARU ART -opasteita. Löydät opasteet Itälahden viimeiseltä pysäkiltä ja Särkiniementien päästä. Teostiedot löydät teosten viereisistä puista. Näyttely on avoinna kaikkina vuorokauden aikoina.

LISÄTIETOJA

https://www.facebook.com/events/1033718479971769/
Anu Miettinen: yhdistyslaruart(at)gmail.com +358 415116864

Tukijat

Särkinimen mökkiläiset ry

Vartiosaariseura ry

Vartiosaaren asukkaat ry

taike_uusimaa_vaaka        nord_nkf_fin_cmyk_ai PrintPiippo Oyj logo uusiPA_dots_logoMuu

 

 

LARU14 RITE NOW – NYT RIITTI

www.laruart.com

Taideyhdistys LARU ART järjestää LARU14 RITE NOW – NYT RIITTI, yhdeksännen kansainvälisen ympäristötaidenäyttelyn ajalla 31.8.–5.10.2014. Avajaistapahtuma on lauantaina 30.8. klo 14:00–17:00 Särkiniemen rannalla, Helsingin Lauttasaaressa.

Näyttelyyn osallistuu tunnettujen suomalaisten ympäristötaiteilijoiden ohella taiteilijoita ja tekijöitä Italiasta, Kiinasta, Kuubasta, Saksasta, Puolasta ja Ukrainasta, jotka teoksillaan tarjoavat yllättäviä vastauksia kysymykseen ”Mitä riitti on ollut tai on, tai mikä kyllästyttää tai vaatii aktiivista toimintaa heti”.

OSALLISTUVAT TAITEILIJAT Katarzyna Balcerowska, Suvi Haapala, Steffen Halme, Ipe Heinonen, Taika Ilola, Miia Kallio & Otto Santala, Anna- Lea Kopperi, Erika De Martino, Anu Miettinen, Anu Nirkko, Alberto Oviedo Stuart, Eeva-Liisa Puhakka, Petro Veretilnyk, Willem Wilhelmus ja Wensi Zhai.

TEEMA LARU14-näyttely haastaa taitelijat jälleen kerran. Nyt riitti– tarkoittaa sekä kyllästymistä että riittien esilletuomista. Millaisia riittejä menneessä on ollut tai nykyisyydessä on? Millaista on kyllästyminen? Entäs kyllästyminen riitteihin, nykyisiin tai menneisiin? Mikä vaatii toimintaa nyt heti? Näyttelyn taiteilijat tulkitsevat teemaa hyvin eri näkökulmista.

OHJELMA

LARU14-näyttelyn avajaiset lauantaina 30.8. klo 14:00–17:00. Performansseja Ipe Heinosen, Taika Ilolan ja Willem Wilhelmuksen esittämänä. Anu Miettinen kuvaa Unelma-haastatteluja. Tervetuloa osallistumaan.

Opastetut näyttelykierrokset ja performanssit alkavat Särkiniemen hiekkauimarannalta sunnuntaisin 14.9. ja 5.10. klo 14:00.

Lehdistötilaisuuksia järjestetään pyynnöstä.

LIIKENNEYHTEYDET JA OPASTEET Linja-autot 21V, 65A ja 66A. Helsingin puhelinluettelon karttasivut 19 4 – 5 BC. Ranta-alueella on LARU ART -opasteita. Löydät opasteet Itämerenkadun viimeiseltä pysäkiltä ja Särkiniementien päästä. Teostiedot löydät teosten viereisistä puista. Näyttely on avoinna kaikkina vuorokauden aikoina.

TAUSTA LARU ART on helsinkiläinen voittoa tavoittelematon yhdistys, joka edistää ympäristötietoisuutta ja taiteen luomista sekä eri taitelijaryhmien välistä yhteistyötä. Järjestö toteuttaa tavoitteitaan järjestämällä erilaisia tapahtumia.

LARU on kansainvälinen jokavuotinen Helsingin Lauttasaaressa järjestettävä ympäristötaidenäyttely. Lauttasaari on valittu ensisijaiseksi tapahtumapaikaksi alueen tiheän asutuksen ja ranta-alueiden vapaa-ajan käytön vuoksi. Ympäröivän luonnon ranta-alueet ovat ainutlaatuisia Helsingissä. Vaihtoehtoisten maankäyttösuunnitelmien vuoksi on alueista käyty viime aikoina laajaa julkista keskustelua. LARU on ollut Save Vartiosaari –taideprojektin kumppani vuodesta 2012.

Toinen tapahtuman avainteema on eri ikäisten taiteilijoiden välinen yhteistyö ja vuorovaikutus luovien näkökulmien löytämiseksi elämässä sekä luonnon ja lajien moninaisuuden säilyttämiseksi. Tarkoituksena on myös taiteen tuominen ihmisen lähelle jokapäiväiseen elämään lenkkipolulle ja kauppamatkalle. Vuosittain laajenevat LARU työpajat, mediataidetapahtumat ja erilaiset performanssit edistävät uudenlaisia ekologisen yhteistyön muotoja.

YHTEYSTIEDOT Anu Miettinen: yhdistyslaruart(at)gmail.com

TUKIJANA: Helsingin kulttuurikeskus

Laru_exhibition_2013

LARU13 NATURAL INTELLIGENCE

www.laruart.com

Kansainvälinen Taideyhdistys LARU ART järjestää:

Taideyhdistys LARU ART järjestääLARU13 NATURAL INTELLIGENCE kahdeksannen kansainvälisen ympäristötaidenäyttelyn ajalla 01.09.–6.10.2012. vajaistapahtuma on lauantaina 31.8. klo 14:00-17:00 Särkiniemen rannalla, Helsingin Lauttasaaressa.

Näyttelyyn osallistuu tunnettujen suomalaisten ympäristötaiteilijoiden ohella taiteilijoita ja tekijöitä Intiasta, Italiasta, Kiinasta, Kuubasta, Saksasta, Skotlannista, Tatarstanista ja Venäjältä, jotka teoksillaan tarjoavat yllättäviä vastauksia kysymykseen ”How Do You Experience Natural Intelligence”?

OSALLISTUVAT TAITEILIJAT: Minna Alaluusua, Shachindra Dass, Suvi Haapala, Steffen Halme, Ismo Heinonen, Heli Hietala, Sofia Hultin, Miia Kallio, Jukka-Pekka Kervinen, Erika De Martino, Anu Miettinen, Cemile Nisametdin, Elvira Nuri, Egle Oddo, Otto Santala, Selja Raudas, Alberto Oviedo Stuart, Jonne Pitkänen, Eeva-Liisa Puhakka, Raita Virkkunen, Willem Wilhelmus ja Wensi Zhai.

TEEMA: LARU13-näyttely antaa taiteilijoille haasteen: tarkoitus ei ole ainoastaan määrittää teoksien kautta omaa lähestymistapaa luonnolliseen älyyn vaan myös jollakin tavoin luoda siitä uusia tulkintoja ja kokemuksia. Luonnollinen äly on tekoälyn vastakohta; sitä on kaikissa luonnon kognitiivisissä kontrolleissa. Yleensä rinnastamme luonnollisen älyn eläin- tai ihmisaivojen toimintaan, mutta se on muutakin kuin neurotiedettä. Myös kasvit ja kaikenlaiset elävät yksilöt ovat havainnollisia esimerkkejä ei-hermostollisesta kontrollista luonnossa. Käyttäytymisemme kehittyy samanaikaisesti muiden eri lajien yksilöiden kanssa erilaisissa muuttuvissa tilanteissa ja moninkertaisissa vuorovaikutussuhteissa. Luonnollisen älyn ymmärtäminen vaatii käyttäytymiseen vaikuttavien asioiden kokonaisvaltaista ymmärtämistä sekä käyttäytymisvuorovaikutuksen ymmärtämistä. Tällaisen ilmiön laajempi ymmärtäminen, tietoon suhteutettuna, saattaa olla ratkaisu ihmisyhteisön fiksumpaan ja eettisempään kehitykseen.

OHJELMA

LaruArt@Suvilahti Taiteiden yönä 22.8. klo 19:00-22:00, Magito, Kaasutehtaankatu 1, rakennus 7, Helsinki. Performansseja, screeningejä, musiikkia ja dj, yhteistyössä Magiton ja Sulan kanssa.

LARU13-näyttelyn avajaiset lauantaina 31.8. klo 14:00-17:00. Performansseja Willem Wilhelmuksen, Sofia Hultinin, Raita Virkkusen ja Ipe Heinosen esittämänä.

Opastetut näyttelykierrokset ja performanssit alkavat Särkiniemen hiekkauimarannalta sunnuntaisin 8.9. ja 6.10. klo 14:00. Yhteydenotot Ipe Heinonen +358 400432745.

Lehdistötilaisuuksia järjestetään pyynnöstä.

LIIKENNEYHTEYDET JA OPASTEET

HSL:n linja-autot 21V, 65A ja 66A. Helsingin puhelinluettelon karttasivut 19 4 – 5 BC. Ranta-alueella on LARU ART -opasteita. Löydät opasteet Itämerenkadun viimeiseltä pysäkiltä ja Särkiniementien päästä. Teostiedot löydät teosten viereisistä puista. Näyttely on avoinna kaikkina vuorokauden aikoina.

TAUSTA

LARU ART on helsinkiläinen voittoa tavoittelematon yhdistys, joka edistää ympäristötietoisuutta ja taiteen luomista sekä eri taitelijaryhmien välistä yhteistyötä. Järjestö toteuttaa tavoitteitaan järjestämällä erilaisia tapahtumia. LARU on kansainvälinen jokavuotinen Helsingin Lauttasaaressa järjestettävä ympäristötaidenäyttely. Lauttasaari on valittu ensisijaiseksi tapahtumapaikaksi alueen tiheän asutuksen ja ranta-alueiden vapaa-ajan käytön vuoksi. Ympäröivän luonnon ranta-alueet ovat ainutlaatuisia Helsingissä. Vaihtoehtoisten maankäyttösuunnitelmien vuoksi on alueista käyty viime aikoina laajaa julkista keskustelua.

Toinen tapahtuman avainteema on eri ikäisten taiteilijoiden välinen yhteistyö ja vuorovaikutus luovien näkökulmien löytämiseksi elämässä sekä luonnon ja lajien moninaisuuden säilyttämiseksi. Tarkoituksena on myös taiteen tuominen ihmisen lähelle jokapäiväiseen elämään lenkkipolulle ja kauppamatkalle. Yhteistyö paikallisväestön, ulkomaalaisten ja suomalaisten taiteilijoiden kesken kulminoituu Lauttasaaren kansainväliseen ympäristötaidenäyttelyyn. Suurin osa teoksissa käytetyistä materiaaleista on kierrätettyjä tai luonnosta kerättyjä. Vuosittain laajenevat LARU työpajat, mediataidetapahtumat ja erilaiset performanssit edistävät uudenlaisia ekologisen yhteistyön muotoja. Yhdistys on hiljan aloittanut keskusteluja muiden vastaavien taiteilijaryhmien kanssa verkostoitumisen ja monitaiteellisten tapahtumien edistämiseksi. LARU perustettiin vuonna 2005. Ensimmäinen LARU-tapahtuma järjestettiin vuonna 2006. LARU ART yhdistys rekisteröitiin virallisesti 31.08.2007.

SPONSORIT 2013

Rudus, Kulturfonden Sverige Finland, Längmanska Kulturfonden, Helge Ax:son Johssons Stifelse.

Näytä suurempi kartta

Lisätietoja:  www.laruart.com

LARU12 RESIST – VASTAAN

www.laruart.com

Kansainvälinen Taideyhdistys LARU ART järjestää:

LARU12 RESIST – VASTAAN kansainvälinen ympäristötaidenäyttelyn ajalla 01.09.–7.10.2012ja CROSSING – esityksiä Helsingissä 23.08.2012 ja 25.08.2012 Vantaalla.

Tämän vuoden näyttelyteema käsittelee erityisesti konflikteja ja valintoja. Avainsanaa Resist käsitellään teoksissa monin eri tavoin: taloudellisen kriisin aiheuttama vastustus, epädemokraattisten lakien vastustus, ympäristöä tuhoavien ja lajien moninaisuutta kaventavien päätösten vastustus, inhimillisten tunteiden kieltämisen ja ihmisen luonnonvastaisten toiminnan vastustus. Vuonna 2012 LARU painottuu aiempaa enemmän performanssiin sekä taiteen ja tieteen kohtaamiseen.

LARU12 on seitsemäs LARU-yhdistyksen järjestämä kansainvälinen ympäristötaidenäyttely. Tunnettujen suomalaisten ympäristötaiteilijoiden ohella mukana on taiteilijoita ja tekijöitä Intiasta, Italiasta, Kiinasta, Kuubasta, Saksasta, Skotlannista, Tatarstanista ja Venäjältä. Kutsuvina taiteilijoina ovat: Steffen Halme, Ismo Heinonen, Anu Miettinen, Egle Oddo ja Timo Tuhkanen. Kutsutut taiteilijat ovat: Minna Alaluusua, Suvadeep Das, Shachindra Dass, Zhanna Glyadelkina, David Graham, Suvi Haapala, Heli Hietala, Sofia Hultin, Jukka-Pekka Kervinen, Anna-Lea Kopperi, Ria Piritta Mette, Eeva Meltio, Cemile Nisametdin, Elvira Nuri, Alberto Oviedo Stuart, Eeva-Liisa Puhakka, Mika Rekola, Raita Virkkunen ja Wensi Zhai.

OHJELMA

CROSSING – performanssi, Laru Performance Group Taiteiden Yönä 23.08 kello 15.00 – 17.00 Runeberginkadun ja Salomonkadun risteys, Helsinki.

CROSSING – performanssi, Laru Performance Group PERFEKT12 25.08 kello 12.00 – 21.00Galleria Gjutars, Vantaan taiteilijaseura, Vanha Kuninkaalantie 6, 01300 Vantaa

LARU12 – RESIST ympäristötaidetapahtuman avajaiset 01.09 kello 16.00 – 20.00 Helsingin Lauttasaaressa, Särkiniemen hiekkarannan lähellä. Avajaisohjelmassa on performansseja ja opastettu kierros näyttelyalueella.

Lehdistötilaisuus järjestetään tiistaina 04.09 kello 11.00 – 13.00 ja pyynnöstä.

LARU12 – opastetut näyttelykierrokset sunnuntaisin 16.09 ja 07.10 kello 14.00. Kierros alkaa Särkiniemen hiekkarannalta.

Näiden lisäksi ryhmät voivat varata erillisen maksullisen ryhmäesittelyn näyttelyyn: lisätiedot Ipe Heinonen 0400-432745.

LIIKENNEYHTEYDET JA OPASTEET

HSL:n linja-autot 21V, 65A ja 66A. Helsingin puhelinluettelon karttasivut 19 4 – 5 BC. Ranta-alueella on LARU ART -opasteita. Löydät opasteet Itämerenkadun viimeiseltä pysäkiltä ja Särkiniementien päästä. Teostiedot löydät teosten viereisistä puista. Näyttely on avoinna kaikkina vuorokauden aikoina.

TAUSTA

LARU ART on helsinkiläinen voittoa tavoittelematon yhdistys, joka edistää ympäristötietoisuutta ja taiteen luomista sekä eri taitelijaryhmien välistä yhteistyötä. Järjestö toteuttaa tavoitteitaan järjestämällä erilaisia tapahtumia. LARU on kansainvälinen jokavuotinen Helsingin Lauttasaaressa järjestettävä ympäristötaidenäyttely. Lauttasaari on valittu ensisijaiseksi tapahtumapaikaksi alueen tiheän asutuksen ja ranta-alueiden vapaa-ajan käytön vuoksi. Ympäröivän luonnon ranta-alueet ovat ainutlaatuisia Helsingissä. Vaihtoehtoisten maankäyttösuunnitelmien vuoksi on alueista käyty viime aikoina laajaa julkista keskustelua.

Toinen tapahtuman avainteema on eri ikäisten taiteilijoiden välinen yhteistyö ja vuorovaikutus luovien näkökulmien löytämiseksi elämässä sekä luonnon ja lajien moninaisuuden säilyttämiseksi. Tarkoituksena on myös taiteen tuominen ihmisen lähelle jokapäiväiseen elämään lenkkipolulle ja kauppamatkalle. Yhteistyö paikallisväestön, ulkomaalaisten ja suomalaisten taiteilijoiden kesken kulminoituu Lauttasaaren kansainväliseen ympäristötaidenäyttelyyn. Suurin osa teoksissa käytetyistä materiaaleista on kierrätettyjä tai luonnosta kerättyjä. Vuosittain laajenevat LARU työpajat, mediataidetapahtumat ja erilaiset performanssit edistävät uudenlaisia ekologisen yhteistyön muotoja. Yhdistys on hiljan aloittanut keskusteluja muiden vastaavien taiteilijaryhmien kanssa verkostoitumisen ja monitaiteellisten tapahtumien edistämiseksi. LARU perustettiin vuonna 2005. Ensimmäinen LARU-tapahtuma järjestettiin vuonna 2006. LARU ART yhdistys rekisteröitiin virallisesti 31.08.2007.

SPONSORIT 2012

Helsingin kulttuurikeskus, Rudus, Voima, Kulturfonden i Sverige och Finland (Sofia Hultin), Helge Ax:son Johnsons stiftelse (Sofia Hultin).


Katso kohdetta isommalla kartalla.

Lehdistötiedote – LARU 11

LARU 11 BREAK näyttely ja Taiteiden yön LA DANZA LUZENTE performanssi

Kansainvälinen taideyhdistys LARU ART järjestää LA DANZA LUZENTE performanssin Helsingin Taiteiden yönä 26.8. klo 17.00-19 Kaapelitehtaalla Jukka Male Museossa.

Jo perinteeksi muodostunut ympäristötaidetapahtuma LARU 11 BREAK järjestetään tänä vuonna 3.9.– 2.10.2011 Helsingissä Lauttasaaren Särkiniemen rannalla. Avajaistapahtuma pidetään lauantaina 3.9. klo 16 – 20 ja lehdistötilaisuus tiistaina 6.9.2011 klo 11 – 13. Avajaisissa opastettu näyttelykierros sekä Heli Hietalan, Sofia Hultinin, Raita Virkkusen ja Willem Wilhelmusin performanssiesitykset.

LARU11 teema “BREAK” on englannin kielen sana, joka voi tarkoittaa eri yhteydessä muun muassa taukoa, jonkin asian (kuten esineen tai hiljaisuuden) rikkomista, muutosta, eroa, vapautumista, onnenpotkua, hajoamista, pakoa tai vaikkapa päivänkoittoa. Kansainvälinen taiteilijajoukko onkin tehnyt tästä monen merkityksen sanasta ainutkertaiset ja yllättävät tulkintansa. Näyttely on kuudes taiteilijaryhmittymän pitämä ympäristötaidetapahtuma.

Ydinryhmän taiteilijat ovat  Anu Miettinen, Egle Oddo, Suvi Haapala and Ismo Heinonen. Kutsuttuina taiteilijoina ovat Minna Alaluusua, Shachindra Dass, Zhanna Glyadelkina, David Graham, Steffen Halme, Heli Hietala, Sofia Hultin, Sirpa Jokinen & Pekka Nevalainen, Anna-Lea Kopperi, Ria Piritta Mette, Eeva Meltio, Eeva-Liisa Puhakka, Anu Sallinen, Reetta Sironen, Hans-Peter Schütt, Alberto Oviedo Stuart, Raita Virkkunen ja Willem Wilhelmus.

OHJELMA LARU 11
Taiteiden yö 28.8. klo 17.30-19 Jukka Male Museo, Kaapelitehdas, Helsinki    17:00-19:00 LA DANZA LUZENTE performanssi: Laru Performance Group

LARU 11 – Avajaiset 03.09.2011 kello 16.00 – 20.00   Avajaisohjelmassa on puhe, performansseja ja teosesittelyt opastetun näyttelykierroksen muodossa.   Heli Hietala, Sofia Hultin, Raita Virkkunen ja Willem Wilhelmus esittävät performansseja kierroksen aikana

LARU 11 – Opastetut kierrokset näyttelyalueella sunnuntaisin 18.09. ja 2.10. klo 15.00 Lähtö Särkiniemen hiekkauimarannalta.

KULKUYHTEYDET JA OPASTEET

Bussit 21V, 65A, 66A. Kartta sivu 19 4-5 BC. Lisäksi näyttelypaikoille on viitoitus. Ranta-alueella opastavat LARU ART viitat ja teoskartta, opastus on myös viimeisellä bussipysäkillä Itämerenkadulla ja Särkiniementien päässä. Teosten läheisyydessä ovat puihin kiinnitetyt teoskyltit.

TAUSTAA

Ensimmäinen LARU tapahtuma oli vuonna 2006 ja Taideyhdistys LARU ART ry merkittiin yhdistysrekisteriin vuonna 2007. LARU on jokavuotinen kansainvälinen ympäristötaidetapahtuma Lauttasaaressa Helsingissä. LARU haluaa tuoda taiteen ihmisten jokapäiväiseen elämään, lenkkipolkujen tai kauppamatkan varrelle. Useimmat teoksissa käytetyt materiaalit ovat joko kierrätettyjä tai luonnosta kerättyjä. Lauttasaari on valittu ensisijaiseksi esityspaikaksi, koska siellä yhdistyy tiivis asuminen ja laajat virkistyskäytössä olevat ranta-alueet. Helsingin rannat muun luonnon osana ovat harvinaislaatuiset. Viime aikoina rannat ovat olleet julkisen keskustelun kohteena erilaisten maankäyttösuunnitelmien vuoksi. Muut keskeiset LARUn teemat ovat sijainnin erikoislaatuisuus, meren läheisyys ja lisäksi taide tuottaa lisäarvoa alueelle. Yksi tapahtuman tavoite on myös kehittää kanssakäymistä ja yhteistoimintaa eri maalaisten taiteilijoiden kesken. Sen lisäksi että LARU haluaa kiinnittää huomiota mereen, se myös haluaa tuoda esiin rakennetun ympäristön Lauttasaaressa ja nostaa esiin kysymyksiä rakennetun ympäristön ja luonnon suhteesta. Osanottajat tekevät taideteoksia sekä luontoon sijoittuen että myös rakennettuun ympäristöön Lauttasaaressa ja muualla.

SPONSORIT

Uudenmaan taidetoimikunta, Helsingin kulttuurikeskus, Ws tekniikka

p> Näytä suurempi kartta

Lehdistötiedote – LARU 10

LARU 10 ULKONA KODISTA

Kansainvälinen taideyhdistys LARU ART järjestää 29.8. – 2.10.2010 ympäristötaidetapahtuman LARU 10 Helsingissä Lauttasaaren Särkiniemen rannalla. Lehdistötilaisuus pidetään Lauantaina 28.8.2010 klo 15 – 17 ja avajaistapahtuma lauantaina klo 17 – 21 Särkiniemen rannassa. Avajaisten ohjelmassa on puhe, performanssi ja yleisöllä on mahdollisuus keskustella taiteilijoiden kanssa heidän teoksistaan.

Ydinryhmän taiteilijat ovat Shachindra Dass, Anastasia Eliseeva, Anu Miettinen, Egle Oddo ja Suvi Haapala. Kutsuttuina taiteilijoina ovat Zhanna Glyadelkina, Steffen Halme, Heli Hietala, Alberto Oviedo Stuart, Raita Virkkunen, Johanna Paalanen, Reetta Sironen, Eeva-Liisa Puhakka, Anna-Lea Kopperi, Kirsi Kuronen, Sirpa Jokinen, Pekka Nevalainen, Sofia Hultin, Ismo Heinonen, Anu Sallinen.

Tänä vuonna taiteilijoiden aiheena on “Ulkona kodista”. Näyttely esittää kollektiivisen kokemuksen päivittäisestä elämäntavasta. Ihmisten asuttamissa kodeissa tavarat ovat kehitetty ja muotoiltu vuosisatojen kuluessa apuvälineiksi. Nämä hyötyesineet kuitenkin kuuluvat sisätiloihin. “Ulkona kodista” näyttelyn on tarkoitus tuoda nämä arkipäiväsessä elämässä tarvitsemamme esineet ulos kodista. Kaikki näyttelyssä esillä olevat esineet kuuluisivat periaatteessa sisätiloihin, mutta taiteilijat katsovat tärkeäksi tuoda nämä ulos.

Näyttelyyn liittyen on painettu kortti, joka toimii näyttelyn ja sen teosten oppaana. Lisäksi näyttelypaikoille on viitoitus. Avajaispäivänä lauantaina 28.8.2010 toteutetaan performansseja ja taiteilijat esittelevät teoksiaan. LARU 10 on viides taiteilijaryhmän pitämä ympäristötaidetapahtuma.

OHJELMA LARU 10 – Avajaiset 28.08.2010.

(17:00) LARU 10 – Avajaiset. (17:30) Performanssi: Raita Virkkunen – Puhdas luonto. (18:00) Näyttelykierros. (19:00) Performanssi: Sofia Hultin – Kauneimmat höyhenet. (20:00) Performanssi: Anna-Lea Kopperi – Soutaja – viimeinen matka.

KULKUYHTEYDET JA OPASTEET

Bussit 21V, 65A, 66A. Kartta sivu 19 4-5 BC. Lisäksi näyttelypaikoille on viitoitus. Ranta-alueella opastavat LARU ART viitat ja teoskartta, opastus on myös viimeisellä bussipysäkillä Itämerenkadulla ja Särkiniementien päässä. Teosten läheisyydessä ovat puihin kiinnitetyt teoskyltit.

TAUSTAA

Taideyhdistys LARU ART ry merkittiin yhdistysrekisteriin vuonna 2007. LARU on jokavuotinen kansainvälinen ympäristötaidetapahtuma Lauttasaaressa Helsingissä. Lauttasaari on valittu ensisijaiseksi esityspaikaksi, koska siellä yhdistyy tiivis asuminen ja laajat virkistyskäytössä olevat ranta-alueet. Helsingin rannat muun luonnon osana ovat harvinaislaatuiset. Viime aikoina rannat ovat olleet julkisen keskustelun kohteena erilaisten maankäyttösuunnitelmien vuoksi. Muut keskeiset LARUn teemat ovat sijainnin erikoislaatuisuus, meren läheisyys ja lisäksi taide tuottaa lisäarvoa alueelle. Yksi tilaisuuden tavoite on myös kehittää kanssakäymistä ja yhteistoimintaa taiteilijoiden kesken työpajoissa. Sen lisäksi että LARU haluaa kiinnittää huomiota mereen, se myös haluaa tuoda esiin rakennetun ympäristön Lauttasaaressa ja nostaa esiin kysymyksiä rakennetun ympäristön ja luonnon suhteesta. Ensimmäinen LARU tapahtuma oli vuonna 2006.

Osanottajat tekevät taideteoksia sekä luontoon sijoittuen että myös rakennettuun ympäristöön Lauttasaaressa ja muualla. LARU haluaa tuoda taiteen ihmisten jokapäiväiseen elämään, lenkkipolkujen tai kauppamatkan varrelle. Useimmat teoksissa käytetyt materiaalit ovat joko kierrätettyjä tai luonnosta kerättyjä.

SPONSORIT

Uudenmaan taidetoimikunta, Helsingin kulttuurikeskus, Painokiila, Lauttasaaren Emmaus, K-Rauta Ruoholahti,  Kierrätyskeskus

Näytä suurempi kartta

Lehdistötiedote – LARU 09

LARU 09 TARINOITA LAUTTASAARESTA
www.laruart.com

Kansainvälinen taideyhdistys LARU ART järjestää 29.8. – 27.9.2009 ympäristötaidetapahtuman LARU 09 Helsingissä Lauttasaaren ostoskeskuksessa, Lauttasaaren-tie 24:n ja Särkiniemen rannalla sekä niiden välisellä puistoalueella. Lehdistötilaisuus pidetään perjantaina 28.8.2009 klo 12 – 14 ja avajaistapahtuma lauantaina 29.8.2009 klo 15 – 18 Särkiniemen rannassa. Avajaisten ohjelmassa on puhe, performanssi ja yleisöllä on mahdollisuus keskustella taiteilijoiden kanssa heidän teoksistaan.

Ydinryhmän taiteilijat ovat Shachindra Dass, Anastasia Eliseeva, Anu Miettinen ja Egle Oddo. Kutsuttuina taiteilijoina ovat Alberto Oviedo Stuart, Zhanna Glyadelkina, Suvi Haapala, Heli Hietala, Steffen Halme ja Patrick Timm.

Tänä vuonna taiteilijoiden aiheena on ollut ajan kulumisen käsite, joka sisältää myös kerronnallisen rakenteen, toisin sanoen tarinan ja muodon miten se kerrotaan. Eikä siinä kaikki. Tarina on toimintaa ajassa, luonto on jatkuva prosessi, kiertokulku, epälineaarisia muotoja, epäsynkronista; tarina tarvitsee lisäksi ulkopuolisen havainnoijan laittamaan rajat äärettömille mahdollisuuksille. Vuorovaikutus havainnoijan rajojen ja luonnon rajattomien resurssien välillä synnyttävät tarinat. Lauttasaaren tapahtumasta tulee pieni rajattu kosmos, missä taiteilijoiden tahto tuottaa tarinat.

Näyttelyyn liittyen on painettu kortti, joka toimii näyttelyn ja sen teosten oppaana. Lisäksi näyttelypaikoille on viitoitus. Avajaispäivänä lauantaina 29.8.2009 toteutetaan performansseja ja taiteilijat esittelevät teoksiaan. LARU 09 on neljäs taiteilijaryhmän pitämä ympäristötaidetapahtuma.

TAUSTAA

Taideyhdistys LARU ART ry merkittiin yhdistysrekisteriin kaksi vuotta sitten. LARU on jokavuotinen kansainvälinen ympäristötaidetapahtuma Lauttasaaressa Helsingissä. Lauttasaari on valittu ensisijaiseksi esityspaikaksi, koska siellä yhdistyy tiivis asuminen ja laajat virkistyskäytössä olevat ranta-alueet. Helsingin rannat muun luonnon osana ovat harvinaislaatuiset. Viime aikoina rannat ovat olleet julkisen keskustelun kohteena erilaisten maankäyttösuunnitelmien vuoksi. Muut keskeiset LARUn teemat ovat sijainnin erikoislaatuisuus, meren läheisyys ja lisäksi taide tuottaa lisäarvoa alueelle. Yksi tilaisuuden tavoite on myös kehittää kanssakäymistä ja yhteistoimintaa taiteilijoiden kesken työpajoissa. Sen lisäksi että LARU haluaa kiinnittää huomiota mereen, se myös haluaa tuoda esiin rakennetun ympäristön Lauttasaaressa ja nostaa esiin kysymyksiä rakennetun ympäristön ja luonnon suhteesta. Ensimmäinen LARU tapahtuma oli vuonna 2006.

Osanottajat tekevät taideteoksia sekä luontoon sijoittuen että myös rakennettuun ympäristöön Lauttasaaressa ja muualla. LARU haluaa tuoda taiteen ihmisten jokapäiväiseen elämään, lenkkipolkujen tai kauppamatkan varrelle. Useimmat teoksissa käytetyt materiaalit ovat joko kierrätettyjä tai luonnosta kerättyjä.

KULKUYHTEYDET JA OPASTEET:

Bussit 21V, 65A, 66A. Karttakohta sivu 19 4-5 BC.  Ranta-alueella opastavat oranssit LARU ART viitat, viitoitus alkaa Itälahdenkadun päätepysäkiltä ja Särkiniementien päästä. Teosten läheisyydessä ovat puihin kiinnitetyt teoskyltit. Avoinna 24 h.

Lisätietoja: www.laruart.com ja www.environmentalart.net/laru

Näytä suurempi kartta

Lehdistötiedote – LARU 08

LARU 08 Piilosta/ Hide and Seek -näyttely
www.laruart.com

LARU 08 –  ympäristötaidenäyttely-tapahtuma Lauttasaaressa, Helsingissä 6.9.- 5.10.2008. Lauttasaaren Ostoskeskus, Lauttasaarentie 24 ja Särkiniemen ranta sekä niiden välinen puistoalue. Lehdistötilaisuus Särkiniemen rannassa pe 5.9. klo 12-14 ja Avajaistapahtumat la 6.9. klo 15-18.

Taideyhdistys LARU ART ry järjestää LARU 08 –”Piilosta/ Hide and Seek ” kansainvälisen taiteilijaryhmän ympäristötaidenäyttely-tapahtuman Lauttasaaressa, Helsingissä. LARU 08 on kolmas Särkiniemen rannassa järjestettävä ympäristötaidenäyttely. Avajaisohjelma: puhe, performanssi ja opastuskierroksia. Patrick Timmin performanssit esitetään  6.9 ja 8.-11.9.08 klo 11-17, ostarin ja ranta-alueen välillä.

Näyttelyyn osallistuvat kantaryhmän taiteilijat Schacindra Dass, Nastia Eliseeva, Anu Miettinen, Egle Oddo ja Sirkka Tapio sekä kutsutut taiteilijat Anna Myga Kasten, Päivi Marika Takala, Marko Timlin ja Patrick Timm.

LARU 08:n teemana on “Piilosta / Hide and Seek”, mikä on monimerkityksinen sanonta. Sillä on monta samanaikaista merkitystä: se kertoo samalla aikaa sekä piilossa olemisesta ja sieltä löytymisestä että löytämisestä. Näyttelyn nimen alkuperänä on ryhmän suunnitteleman kiinteän NUPPU-veistoksen käsitteen sisältö. Millaisena näemme tämän hetken, kun vertaamme sitä tulevaisuuskuviimme? Mitä haluaisimme säilyttää tästä hetkestä tulevaisuuteen? Mikä tässä hetkessä on näkyvää ja mikä näkymätöntä?

Näyttelyyn liittyen on painettu kortti, joka toimii matkaoppaana reitin ja teosten tutkimiseen. Lisäksi näyttelypaikoille on viitoitus. Avajaispäivänä 6.9.2008 toteutetaan performansseja ja teosten tekijät opastavat yleisöä ympäristötaideteosten äärellä. Performansseja toteutetaan lisäksi 8.-11.9.2008. LARU 08 on kolmas ryhmän pitämä ympäristötaidenäyttely- ja tapahtuma Lauttasaaressa. Tänä vuonna ryhmä lisäksi esitti yhteistyössä Taiteiden yön tuotannon kanssa La Sal -performanssin ja järjestää Muu ry:n kanssa yhteistyössä mediataideillan.

TAUSTAA

Taideyhdistys LARU ART ry rekisteröitiin viralliseksi yhdistykseksi viime vuonna. LARU on toistuva, jokavuotinen kansainvälinen ympäristötaidetapahtuma Lauttasaaressa, Helsingissä. Lauttasaari on valittu ensisijaiseksi esityspaikaksi, koska alueella yhdistyy tiivis asuminen ja laajat virkistyskäytössä olevat ranta-alueet. Helsingin rannat muun luonnon osana ovat ainutlaatuisia ja harvinaisia. Viime aikoina rannat ovat olleet keskustelun keskiössä vaihtoehtoisten kaavoitussuunnitelmien takia. LARUn muita keskeisiä teemoja ovat paikkasidonnaisuus, merellisyys ja lisäarvon tuottaminen eri alueille taiteen avulla sekä taiteilijoiden välisen yhteistyön syventäminen työpajojen avulla. LARU:n tarkoitus on kiinnittää huomiota meren lisäksi  myös Lauttasaaren rakennettuun ympäristöön ja esittää kysymyksiä rakennetun ympäristön suhteesta luontoon. LARU järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2006. Taidetta tehdään sekä luontoon että rakennettuun ympäristöön, Lauttasaareeen ja muualle. LARUn tavoitteena on tuoda taide osaksi ihmisten arkipäivää: lenkkipolun tai kauppamatkan varrelle. Materiaalit ovat pääosin kierrätystavaraa ja luonnosta saatavia materiaaleja. Yhteistyötä tehdään eri toimijoiden kanssa. LARU laajentuu vuosittain uudenlaisin tapahtumin. Tänä vuonna LARU  PERFORMANCE GROUP esitti Taiteiden yössä LA SAL- performanssin, johon yleisöllä myös mahdollisuus osallistua. Performanssi toteutettiin Meira Oy:n ja Taiteiden Yö Tuotannon tukemana. Ensimmäinen Mediataide-ilta järjestetään Muu ry:n tiloissa loppusyksystä.

KULKUYHTEYDET JA OPASTEET:

Bussit 21V, 65A, 66A. Karttakohta sivu 19 4-5 BC.  Ranta-alueella opastavat oranssit LARU ART viitat, viitoitus alkaa Itälahdenkadun päätepysäkiltä ja Särkiniementien päästä. Teosten läheisyydessä ovat puihin kiinnitetyt teoskyltit. Avoinna 24 h.

MUUT TAPAHTUMAT:

Ma 29.9.08 klo 18-21 Mediataide-ilta  Muu ry, Lönnrotinkatu 33. Vapaa pääsy. NUPPU-veistoksen suunnittelu (Eliseeva, Miettinen, Oddo) Metsämiesten Säätiön tukemana.

NÄYTTELYÄ OVAT TUKENEET:

Helsingin kaupungin kulttuuriasiainkeskus, K-Rauta Ruoholahti, Kierrätyskeskus, Emmaus Helsinki ry, Meira Oy, Taiteiden yön tuotanto, Lauttasaaren Liikekeskus Oy, Muu ry, Antti Katajisto, Pekka Leppänen, Simo Suhonen, Mikko Kuittu, Ossi Kajas & Magito, Timo.

Lisätietoja: www.laruart.com ja www.environmentalart.net/laru

Näytä suurempi kartta

Press Release – LARU 07

FOR THE MEDIA /PRESS RELEASE (in Finnish only)

LARU 07 – kansainvälisen taiteilijaryhmän ympäristötaidenäyttelytapahtuma Helsingissä, Lauttasaaren Ostoskeskuksessa, Lauttasaarentie 24 ja Särkiniemen rannassa 1.9. -30.9.2007.

Lehdistötilaisuus Särkiniemen rannassa pe 31.8. klo 12. Avajaiset la 1.9. klo 14-18.

LARU 07 osallistuu Taiteiden Yöhön heijastamalla “MY WAY”-videoteoksen Lasipalatsin seinään.

AVAJAISTAPAHTUMAT la 1.9. klo 14-18. (Avajaisten aikana opastuksia teosten äärellä.) 11-14 Patrick Timm jakaa teokseensa liittyviä kortteja Ostoskeskuksessa. 14.15 LARU 07:n avajaispuhe Ostoskeskuksessa 14.30 sponsorin YTV:n puheenvuoro Ostoskeskuksessa 16.15 LARU 07:n avajaispuhe Särkiniemen rannassa<(/p>

Kantaryhmän taiteilijat: Nastia Eliseeva (Venäjä), Tiina Kaljuste (Viro), Kaisu Lundelin (Suomi), Anu Miettinen (Suomi) ja Egle Oddo (Italia, asuu ja työskentelee Helsingissä). Kutsutut taiteilijat: Sirkka Tapio (Suomi), Marko Timlin (Suomi/Saksa), Patrick Timm (Saksa).

LARU 07:n tarkoitus on kiinnittää huomiota meren lisäksi myös Lauttasaaren rakennettuun ympäristöön ja esittää kysymyksiä rakennetun ympäristön suhteesta luontoon. LARU 07:n erityisenä teemana on ohikulkija ja havainnoiminen. Materiaalit on pääosin kiettätystavaraa ja luonnosta saatavia materiaaleja.

LARUn tavoitteena on tuoda taide osaksi arkipäivää, lenkkipolun tai kauppamatkan varrelle. Yhteistyötä tehdään eri toimijoiden kanssa; kaupunginosa-yhdistyksen eli Lauttasaariseuran kanssa ja asukkailla on mahdollisuus vaikuttaa myöhemmin valmistuvan kiinteän teoksen sijoituspaikan valintaan.

LARU on toistuva, jokavuotinen kansainvälinen ympäristötaidetapahtuma Lauttasaaressa. Kantaryhmä kutsuu vuosittain 3- 7 taiteilijaa osallistumaan LARUun. Lauttasaari on valittu ensisijaiseksi esityspaikaksi, koska alueella yhdistyy tiiviis asuminen ja laajjat virkistyskäytössä olevat ranta-alueet. Helsingin rannat muun luonnon osana ovat ainutlaatuisia ja harvinaisia. Viime aikoina rannat ovat olleet keskustelun keskiössä vaihtoehtoisten kaavoitussuunnitelmien takia. LARUn muita keskeisiä teemoja on paikkasidonnaisuus, merellisyys ja lisäarvon tuottaminen eri alueille taiteen avulla sekä taiteilijoiden välisen yhteistyön syventäminen työpajojen avulla. Taideyhdistys LARU ART ry:n rekisteröiminen on parhaillaan käynnissä.

Karttakohta sivu 19 4-5 BC. Bussit 65A, 66A, 21V. Näyttely on avoinna vuorokauden ympäri. Ranta-alueen opasviitoitus alkaa Itälahdenkadun päätepysäkiltä ja Särkiniementien päästä. Teosten läheisyydessä ovat puihin kiinnitetyt teoskyltit.

NÄYTTELYÄ OVAT TUKENEET:

Helsingin kulttuuriasiainkeskus, YTV, Kierrätyskeskus. Tikkurila, RTV- Yhtymä Oy, Taidekoulu MAA, Valon Voimat, Lauttasaaren Liikekeskus Oy, Calebassi Oy, Tiimari Oy, Heinolan lintutarha, Mbar, Lasipalatsin Mediakeskus Oy , Marsa ja Eki, Lauri Saarinen, Center of Music & Techniology at Sibelius Academy.

Lisätietoja:

www.laruart.com

 

Näytä suurempi kartta

Lehdistötiedote – LARU 06

TIEDOTUSVÄLINEILLE / LEHDISTÖTIEDOTE

LARU 06 – ympäristötaidenäyttely ja yhteisötaidetapahtuma Lauttasaaressa Särkiniemessä 2.9. – 1.10.2006. Kartta kohta sivu 19 5 BC. Bussit 65A, 66A, 21V. Avajaiset ja yhteisötaidetapahtuma Lauttasaaripäivänä 2.9. klo 13-16. Performanssi klo 13. Näyttely on avoinna vuorokauden ympäri. Opasviitoitus alkaa Itälahdenkadun päätepysäkiltä. Lisätietoja: Anu Miettinen puh.041 5116864, s-posti: anu.m.miettinen@helsinki.fi

Näyttelyyn osallistuvat kuvataiteilijat Anastasia Eliseeva, Krista Kortelainen, Kaisu Lundelin, Annukka Majamäki, Pirjo Malkki, Anu Miettinen, Egle Oddo. Lauttasaari-päivänä 2.9. toteutetaan yhteisötaideteos ja teosten tekijät opastavat yleisöä ympäristötaide-teosten äärellä. Opasviitoitus alkaa Itälahdenkadunpäätepysäkiltä ja ohjaa teosten luokse. Teokset ovat pienellä alueella helposti löydettävissä.

LARU 06 – ympäristötaidenäyttelyn teemana on meri, ranta ja merellisyys. Muita keskeisiä teemoja on asukasyhteistyö, paikkasidonnaisuus ja lisäarvon tuottaminen luontoalueille taiteen avulla. Yhteistyötä tehdään kaupunginosa-yhdistyksen eli Lauttasaari- seuran kanssa. Materiaaleina käytetään mahdollisimman paljon luonnosta saatavia materiaaleja ja kierrätystavaraa.

LARU 06 on ensimmäinen tämän ryhmän pitämä ympäristötaidenäyttely- ja tapahtuma Lauttasaaressa. LARUsta tulee toistuva, jokasyksyinen tapahtuma. Lauttasaari soveltuu hyvin ympäristötaiteen esityspaikaksi, koska alueessa yhdistyy tiivis asuminen ja laajat virkistyskäytössä olevat ranta-alueet. Lauttasaaressa ei myöskään juuri ole esillä (julkista) taidetta.

Moniin suurkaupunkeihin verrattuna Helsingin rannat muun luonnon osana ovat ainutlaatuisia ja harvinaisia. Viime aikoina eri kaupunginosien ranta-alueet ovat olleet keskustelun keskiössä vaihtoehtoisten kaavoitussuunnitelmien takia. Tapahtumalla on siis monta tarkoitusta: ensiksikin kiinnittää huomiota rantojen olemassa oloon ja kohtaloon. Toiseksi tarjota meren äärellä taidenautintoja myös sellaisille, joita galleriat ja museot eivät tavoita yleisökseen. Kolmanneksi antaa mahdollisuus yleisölle taiteen tekemiseen yhteisötaiteen muodossa.

NÄYTTELYÄ OVAT TUKENEET: Helsingin kaupungin kulttuuriasiainkeskus, Helsinki Widsurfing Club, Kierrätyskeskus, Lauttasaari- seura, Picaset Oy, Tehtaankadun Emmaus.

Näytä suurempi kartta